1 Nisan 2016 Cuma

Dünyanın En Eski Oteli:


MS 705 yılında Japonya’ da açılan Dünyanın en eski oteli Nishiyama Onsen Keiunkan’dır. Ryokan adı ile anılan konaklama tesisi, geleneksel Japon hanıdır. Aslında sıcak su hamamı olan ve  ünlü shogun ve Samurai'leri ağırlıyan han Yamanashi bölgesinde bulunan Hayakawa dağ köyünde kurulmuştur.  Aynı aile tarafından 52 jenerasyondur işletilmeye devam etmektedir.
 
 
Otel Guinness Rekorlar Kitabında yer almaktadır, 

Dünya kurulalı beri, insanoğlu hep bir yerden başka bir yere yolculuk yapmış, Çin'den yola çıkan kervanların  orta Asya'ya ulaşmaları 230 gün sürermiş. Sümerlerden başlayarak tarihte yaşayan tüm medeniyetlerin bir yerden bir yere gidebilmeleri sırasında dinlenebilmeleri, atlarını tımar edebilmeleri için konaklama sektörü oluşmuş. 
MÖ 1000- 760 yılları arasında yaşamış Urartular döneminde bugün bile kullanılan Bingöl Dağının üzerindeki karayolunun her 25-30 km sine dinlenme tesisleri yapılmış. 
MÖ 2000 - 546 yılları arasında yaşamış Lidyalılar döneminde Sardes'ten, Pers topraklarına uzanan 2500 km.lik Kral Yolu 90 günde alınırmış ve yol üzerinde 111 konaklama tesisi yapılmış.
700 lü yıllara kadar kervansaray, han denilen konaklama merkezlerinin ardından ilk otel temeli Japonya'da kaplıca oteli olarak atılmış. 
1100 lü yıllardan itibaren Avrupa'da başlayan otelcilik ise, genellikle yaşlılar ve dinlenme yurtları olarak başlamış.
Kervansaraylar ve yeni başlayan dinlenme yurtları konsepti neredeyse birbirine çok benziyor. İnsanlar buralarda 3 geceye kadar ücretsiz kalıp, kervansaraylarda hayvanlarına,  dinlenme yurtlarında ise kendilerine bakım sağlıyorlarmış.
Türkiye'de ise ilk otelcilik anlayışı 1840 yılında gelişmiş. 1838 yılında Tanzimat Fermanı ile yabancılara serbest bırakılan ticaret hakkı ile Kuledibinde Hotels des Quatre  Nations açılmış. Ancak burası basit bir işletme olmuş. 
1841'de Pera'da açılan Hotel Angleterre Osmanlı döneminin ilk ve en lüks konaklama merkeziolmuş.
Bundan önce kervansaray ve han tipinde konaklamalara da Yatak Lokantası denirmiş. Osmanlı döneminde konaklama sektörü yeme-içme ile birlikte  düşünülürmüş. 

Çok Teşekkürler NİLÜFER MÜSTECAPLIOĞLU🌺

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder